Waarom we dit doen...uitgevist, want beter de vis er uit gevist

Drie jaar geleden leerden drie mannen elkaar kennen op die fantastische opleiding voor vegetarisch en gezond koken van Femke van den Heuvel in Haarlem. Ze bleken alledrie niet alleen dol te zijn op vegetarische kost, maar ook op het eten aan de kust. Ze besloten samen het project "Uitgevist" op te zetten bij wijze van meesterproef.   

Tweede liefde

Koken is hun tweede leven; in zijn dagelijkse leven is Peter Hundepool para-veterinair en praktijkmanager in een dierenkliniek en is Robert Prins concertorganisator en initiator van cultuurprojecten. Wat ze delen is interesse voor kookkunst en een fascinatie voor de kust. Ze vinden wandelen langs het strand heerlijk, schelpen rapen, banjeren door de branding. Of dwalen over de dijk, waar eb en vloed het beeld ieder uur veranderen onder voortjagende wolkenluchten. Ze houden van de ouderwetse bedrijvigheid in de haventjes op eilanden ver weg. Een andere keer is er het wonder van de stilte van het wad, droogvallend met laag tij, zeilend door geulen, domweg gelukkig dobberend voor anker naast de zeehonden, onder de meeuwen, boven de vissen en de kokkels.


Zilte smaken

Ze genieten beide graag bij zonsondergang van een hapje in dat rustieke restaurant aan de waterkant. En op vakantie een terrasje pakken aan de kade van een vissersplaats, of genieten in zo'n bijna chique visrestaurant op een rots boven de azuurblauwe zee, of een pan mosselen bestellen in Noord-Frankrijk, of een schelpje met bubbels in de zilte lucht van oestervelden, een bouillabaisse in Zuid-Frankrijk of gerookte vis bij een houten huis in een fjord, een heerlijke goudmakreel met risotto of octopus bij een Italiaanse mama. Of anders gewoon thuis  een lekker pannetje vis-in-‘t-groen met piepers en peterselie. Maar dat was in een eerder leven, mooie herinneringen ...


Behouden vaart?

Peter en Robert specialiseren zich nu als vegetarisch / veganistisch kok - bij ViP Health and Nutrition in Haarlem - maar ze hebben hun liefde voor die sfeer en esthetiek van de bistro aan de haven niet verloren. Ze vallen nog steeds voor de geur van het wier aan de klotsende kust, de design van het typische blauwwit en verweerde klapstoeltjes, voor het verzilverde vismes en een eenvoudig bord vol zilte smaken van de zee na een zonovergoten dag bij een zachte nacht briesje dat de geluiden van de haven mengt met het ruisen van de branding bij een goed glas ... maar! … We zijn met z'n allen al lang te ver gegaan, de zee is moe, uitgeput door vervuiling, plastic soep, verblekende koraalriffen, overbevissing, verstoring door industriële viskwekerijen met storting van antibiotica en dan nog al die exoten die meegevoerd door de wereldhandel een zootje maken van de ecosystemen van estuaria. 


Waar is de vis gebleven...?!?

De klimaatverandering en toenemende overbevolking voorspellen weinig goeds, het kan dus zomaar
afgelopen zijn en dan blijken visquota plots kinderspel bij de drastische maatregelen die dan nodig zullen zijn
om nog te redden wat er te redden valt. Waar blijven we met onze kustelijke verlangens als we zijn
uitgevist?


Behouden kaart!

Peter en Robert willen alvast dat heerlijk plekje aan de haven, dat barretje op het zandstrand, die chique tent met z'n assortiment vis op ijs in de grote stad, al die prachtige zeemenuzaken redden van de dwingende gewoonte om voornamelijk dierlijke producten op het bord te leggen. Het kan best, een machtig mooie maritieme menukaart met louter vegetarische elementen. We zijn aan de slag gegaan met een aantal van die heerlijke klassiekers van het visrestaurant en heten u welkom aan tafel in ons kombuis aan boord van de 'Bruinvisch', een charterschip van de bruine vloot, een historische zeiltjalk met kromhoutmotor, zelf ooit ansjovisjager en schelpenvervoerder.

We nodigen u uit om te komen proeven wat we hebben
uitgevist!Peter en Robert, Chefs


Het team van Bistro Bruinvisch

kombuis
Peter Hundepool & Robert Prins & Sven Bergström

bediening
Zsa-zsa & Kyra & mogelijke verstekelingen

wijnen
Reinout Albrecht 

website
Joost Kolkman

nautisch
Cees Dekker schipper & Bart scheepsmaat & Karine & Sebas Blom van Assendelft

 

   Ik wil reserveren >>

LocationContact us right now!

Contact Form

Information

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus lobortis dictum elit eu placerat. Nullam vel pellentesque tortor, nec ornare enim. Phasellus lobortis dictum elit.

Address

Steak House
Your Street Address, Code 123456
City 00-000, USA

Locate Us