Het schip

Over het schip de 'Bruinvisch'

HISTORISCHE ZEILTJALK 'BRUINVISCH'

In 1902 gleed deze Friese tjalk in Franeker van de helling. Ze vervoerde oorspronkelijk vee van de waddeneilanden naar de veemarkt van Purmerend. De Afsluitdijk lag er toen nog niet, de Zuiderzee was nog open en zout. Hierna heeft het schip nog dienst gedaan als schelpenschip voor kalkovens en eventjes als ansjovisvisser.

De huidige eigenaar, Cees Dekker, heeft het schip weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht: vrachtschip onder zeil, éénmaster. In 1982 is het geschikt gemaakt om aan 18 personen een comfortabel onderkomen te bieden voor een onvergetelijke zeilvakantie. De 'Bruinvisch' is een van de meest historisch verantwoorde schepen van de zogeheten bruine vloot.

KROMHOUT

De motor is een indrukwekkende ééncilinder, Eén van de eerste motoren die gebruikt werden in de zeilende vrachtvaart en nu de laatste nog werkende in de beroepsvaart. De "Kromhout gloeikop" vierde in 2017 zijn honderdste verjaardag!

Bouwjaar 1917; Type M2 30 EPK; Inhoud 15150 cc; Minimum omwentelingen 100/minuut, Max. omw. 390/min.

KOMBUIS & KOMMALIEWANT

De kombuis en het kommaliewant verdienen ook aandacht en ademen de sfeer van weleer. Er zijn zelfs twee kombuizen, eentje in het leefruim en een kleintje bij de roef. Bij de indeling van het schip is veel aandacht besteed aan het leefruim. De ruime opzet nodigt uit tot een gezellig samenzijn en is tevens geschikt voor benedendekse activiteiten.

De kombuis is voorzien van een aanrecht, 5 gaspitten, oven, magnetron, koelkast op gas en een compleet kommaliewant, zoals potten, pannen, borden, bestek, enzovoorts ... en natuurlijk steentjes om met de schipper een schipperbitter uit te drinken en zich te laven aan verhalen over de scheepvaart in vervlogen dagen ...

*** --- ***

THEMAWEKEN & THEMATOCHTEN & THEATER EN MUZIEKPODIUM

Af en toe vaart de 'Bruinvisch' weer even als schelpenschip of dient het als podium voor theater en muziek. De stoempende kromhoutmotor maakte zelfs eens deel uit van een muziekstuk! Meestal echter dient de historische zeiltjalk als charterschip van de zogeheten bruine vloot. Naast chartertochten biedt de 'Bruinvisch' mogelijkheden voor scholen en groepen in de vorm van werk-, studie- en therapieweken. Degenen die individueel inschrijven kunnen meewerken tijdens themaweken waarin een bioloog meegaat of een wedstrijd wordt gevaren.

 

De drie chefs van Uitgevist vinden de Bruinvisch een geweldige schuit om hun Modern Marien Menu op te dissen.

Nieuwe thema's zijn in ontwikkeling. Heeft u nog ideeën? Leg ze ons voor!  

Inlichtingen & boekingen:

www.bruinvisch.com

Schipper Cees Dekker

06.20006694

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

*** --- ***

Uit het water ben ik geboren

Heb aan haar m'n hart verloren

Van het water zal ik leven

Om het haar eens weer terug te geven